RODO

Termin:

22 stycznia 2019 r.

Miejsce:

Golden Floor

Seminarium

Jedyne takie spotkanie..

Dobiegają końca prace nad przepisami sektorowymi związanymi ze stosowaniem RODO – gdy przygotowywany jest plan tego seminarium, projekt ustawy został przyjęty przez Radę Ministrów i czeka na nadanie numeru druku sejmowego. W najbliższych miesiącach można więc spodziewać się tego, że zakończony zostanie proces dostosowywania prawa polskiego do przepisów RODO, co wywrze ogromny wpływ na prowadzenie działalności w sektorze ubezpieczeniowym.

Jednocześnie 8 miesięcy od rozpoczęcia stosowania RODO to wystarczający czas, by pokusić się o wskazanie tych obowiązków, których wykonanie wzbudza najwięcej wątpliwości w praktyce, wraz z próbą ich rozwiania. To wreszcie też dobry moment na próbę podsumowania i krytycznej analizy stanowisk i rekomendacji Prezesa UODO wydanych dotychczas.

Zapraszamy do udziału w seminarium prowadzonym przez dra Pawła Litwińskiego, w czasie którego prowadzący przybliży uczestnikom skutki przyjęcia sektorowych przepisów o ochronie danych osobowych w branży ubezpieczeniowej, omówi praktyczne doświadczenia związane z wdrażaniem RODO oraz przedstawi najnowsze interpretacje i stanowiska Prezesa UODO.

Kluczowe zagadnienia


  • Praktyczne doświadczenia ze stosowania RODO
  • Co wzbudza największe wątpliwości
  • Przegląd interpretacji i stanowisk PUODO
  • Sektorowe przepisy o ochronie danych osobowych

Miejsce

Centrum Konferencyjne Golden Floor

Budynek Atlas Tower (dawne Millennium Plaza)
al. Jerozolimskie 123a
02-017 Warszawa

Zobacz szczegóły miejsca

Program seminarium

Dzień 1 - 22 stycznia 2019 r. (wtorek)
9:00

Rejestracja

9:30

Rozpoczęcie seminarium

9:30

Praktyczne doświadczenia ze stosowania RODO, czyli co wzbudza najwięcej wątpliwości?

dr Paweł Litwiński, Barta Litwiński Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów

  • wykonywanie obowiązków informacyjnych a podejście oparte o warstwy informacyjne
  • udostępnienie, powierzenie, czy współadministrowanie danymi w ubezpieczeniowej grupie kapitałowej
  • realizacja prawa do bycia zapomnianym – żądania v. rzeczywistość

11:00

Przerwa kawowa

11:15

Przegląd interpretacji i stanowisk PUODO

dr Paweł Litwiński, Barta Litwiński Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów

  • dokumentacja ochrony danych osobowych
  • dane osobowe w zatrudnieniu
  • przetwarzanie numeru PESEL i kopii dokumentów tożsamości
  • operacje przetwarzania wymagające przeprowadzenia oceny skutków dla ochrony danych osobowych

12:30

Lunch

13:00

Sektorowe przepisy o ochronie danych osobowych

dr Paweł Litwiński, Barta Litwiński Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów

  • zmiany w przepisach dotyczących działalności ubezpieczeniowej
  • profilowanie a działalność ubezpieczeniowa

14:15

Przerwa kawowa

14:30

Sektorowe przepisy o ochronie danych osobowych

dr Paweł Litwiński, Barta Litwiński Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów

  • projektowane zmiany w przepisach dotyczących świadczenia usług drogą elektroniczną
  • zmiany w Kodeksie pracy

15:30

Zakończenie seminarium

 

Rozpocznij zgłoszenie

Rozpocznij zgłoszenie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiadomości:

UWAGA! Premia za wcześniejsze zgłoszenie tylko do 2018-12-21!!!

Prowadzący seminarium:

dr Paweł Litwiński

X

Adwokat, wspólnik w kancelarii Barta Litwiński Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów.
Absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
Autor i współautor licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu prawa ochrony danych osobowych, prawa nowych technologii i prawa telekomunikacyjnego, w tym najnowszego komentarza do ustawy o ochronie danych osobowych (CH Beck, 2009, II wyd. 2013, III wyd. 2015). Prelegent na konferencjach, szkoleniach i kongresach związanych z powyższą tematyką prawną. Ekspert Komisji Europejskiej do spraw ochrony danych osobowych w umowach cloud computing. Członek komisji: ds. Informatyzacji i Legislacyjnej Naczelnej Rady Adwokackiej.
Wykładowca na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego i na Akademii Leona Koźmińskiego.

ZAMKNIJ

Cennik:

Zgłoszenie do 2018-12-21
   + 1200 zł netto

Standardowe zgłoszenie
   + 1500 zł netto

Zgłoszenia:

Rozpocznij zgłoszenie

Rozpocznij zgłoszenie

Pytania:

Wszelkie pytania zwiazane z seminarium można kierować na:
office@InsuranceMeetingPoint.com

 

 

 

Inne spotkania

Seminaria:

Analiza potrzeb i wymagań klienta

W przygotowaniu

Ustawa o dystrybucji ubezpieczeń

Ostatnie spotkania

Podstawy ubezpieczeń

Dystrybucja ubezpieczeń Podsumowanie dyskusji i pierwsze doświadczenia praktyczne

Przedawnienie roszczeń - najnowsze zmiany KC oraz orzecznictwo sądowe

Reklamacje – automatyczne uznawanie roszczeń klienta i inne problemy prawne

 

Newsletter: